KONTROLA
MIGRENE

 

Možda nećete uvijek moći potpuno zaustaviti napad migrene, ali postoje stvari koje možete napraviti i koje će vam pomoći u kontroliranju migrene.

PRAĆENJE
OKIDAČA

Moguće je da već znate što kod vas uzrokuje migrenu, ali uvijek je korisno voditi dnevnik. Budući da su okidači migrene specifični za svakog pojedinca,1 praćenje migrene u dnevniku često se preporučuje kao pomoć u određivanju vaših uobičajenih okidača i praćenju cjelokupnog utjecaja migrene na vaš svakodnevni život.

Saznate više o Dnevnicima migrene i Okidačima migrene.

SMANJENJE
OKIDAČA

Nije lako živjeti s migrenom, ali kad shvatite koji su vaši okidači, bit će vam ih lakše izbjegavati. Izbjegavanje okidača može postati dio svakodnevnog života.

Doista je važno progovoriti o tome i ljudima oko vas dati do znanja koliko je važno da živite što je moguće više dana bez migrene, koje korake morate poduzeti i kako vam oni u tome mogu pružiti podršku.

Možda nećete moći kontrolirati svaki napad. Međutim, uz pažljivo praćenje okidača i kontroliranje migrene možda ćete moći smanjiti broj napada migrene.

KONTROLA
OKIDAČA

Prepoznavanjem i izbjegavanjem svojih okidača1 možda ćete moći smanjiti broj napada ili barem predvidjeti kad bi moglo doći do napada migrene. Međutim, važno je zapamtiti da okidači neće uvijek uzrokovati migrenu, ali i da nije vjerojatno da ćete ih se moći u potpunosti riješiti.

Jedan jednostavan i važan način pomoći u kontroliranju migrene jest zdrav način života: redovita tjelovježba, spavanje i obroci te hidratacija, sve to pomaže u kontroliranju migrene, a pruža i druge koristi za zdravlje.2

  1. The Migraine Association of Ireland.
    http://www.migraine.ie/migraine-triggers/ [posljednji put pristupljeno: listopad 2017.]
  2. NHS Choices. Migraine.
    http://www.nhs.uk/Conditions/Migraine/Pages/Introduction.aspx [posljednji put pristupljeno: listopad 2017.]

POVRATAK NA VRH