ŽIVOT S
MIGRENOM

Migrena može utjecati na sve aspekte svakodnevnog života. Ako živite s migrenom, kako se nosite sa simptomima, pokretačima i napadima migrene ili kako ih liječite dok idete na posao i ispunjavate svoje obveze? Koje savjete možete iskoristiti za radno mjesto kako bi u njemu bilo što je moguće manje pokretača migrene?

Tražili smo od dvaju stručnjaka da podijele svoje savjete o najboljim načinima za liječenje migrene na radnom mjestu tako da obuhvate sve one probleme do kojih vam je najviše stalo.

MIGRENA 
I POSAO

Danas je dovoljno teško samo biti produktivan. Prepuni ulazni spremnici e-pošte, bezbrojni sastanci i neprekinuti niz izravnih poruka lako mogu poremetiti ispunjavanje popisa poslova za taj dan. Uzmite u obzir i dodatne pritiske s kojim se suočavaju svi koji žive s migrenom, pored više pokretača migrene koji se nalaze u većini radnih okruženja, i možete se naći pod stresom, što je poznati pokretač migrene.1 Stoga, kako možete najviše smanjiti pokretače i napade migrene na poslu dok najviše povećavate produktivnost?

OTVORITE SVE / PRIKLJUČITE SVE

Stručnjakinje za migrenu profesorica Sabina Brennan, psihologinja koja je specijalizirana za zdravlje mozga s koledža Trinity College u Dublinu, i Elena Ruiz de la Torre, predsjednica Europskog saveza za glavobolju (engl. European Headache Alliance), dale su nam najbolje savjete o tome kako da pomognete svojim kolegama da razumiju potpuni učinak migrene, zajedno s nekoliko isprobanih i provjerenih načina potpunog smanjivanja pokretača migrene na poslu.

Započnite dan
pozitivnim postignućem  

Vjerojatno vi kao i mnogi od nas stignete na posao i odmah počnete provjeravati e-poštu, no naše stručnjakinje smatraju da to može biti loše jer vas skreće pažnju s neposrednih prioriteta za taj dan i može vam promijeniti planirani tijek cijelog dana.

Profesorica Sabina Brennan preporučuje da svako jutro započnete izvršavanjem jednog malog zadatka i time postavite ton „sve se može” za ostatak dana. „Prekrižite jednu stvar s popisa poslova prije nego što uopće otvorite e-poštu”, kaže profesorica. „Ako to napravite svakog jutra, uskoro ćete vidjeti prednosti toga da započnete dan pozitivnim osjećajem postignuća.”

„Doživljeni gubitak kontrole i nedostatak predvidljivosti mogu aktivirati stres”, dodala je profesorica. „Ključno je da počnemo preuzimati natrag kontrolu. Preuzmite kontrolu nad volanom i prestanite reagirati na tuđe zahtjeve te uvedite određenu predvidljivost u radni dan.” Lakše je reći nego učiniti, zar ne? Nije tako, kaže Sabina. Preporučuje sljedeće jednostavne prilagodbe za produktivan radni dan:

 • Strukturirajte svoje vrijeme što je više moguće tako da provjeravate e-poštu, vratite pozive, izvršite zadatke ili uzmite pauze za ručak i odmor otprilike u isto vrijeme svaki dan.
 • Napravite popis poslova na kojem su hitni zadaci ili zadaci s osjetljivim rokom na vrhu, a oni koji su manje hitni na dnu.
 • Usmjerite većinu vremena i energije na one stavke na vrhu popisa poslova.
 • E-poštu provjeravajte samo u određena vremena tijekom dana ili svakih nekoliko sati.
 • Sjetite se delegirati posao kad možete. Ne morate sve samo raditi.

Savladajte stres 

Stres je jedan od poznatih pokretača migrenete učinkovito nošenje sa svakodnevnim stresom može pomoći s migrenom. „S malo stresa može se mnogo toga postići jer nas motivira da postignemo svoje ciljeve i prebrodimo svakodnevne izazove”, kaže Sabina, „no ako se loše nosimo s kroničnim stresom, to može negativno utjecati na naše zdravlje i povećati rizik od napada migrene”.

Stoga, što biste trebali učiniti kad osjetite da vam se razine stresa povećavaju? „Prekinite ono što radite i pokrenite se”, kaže Elena Ruiz de la Torre. „Kad se osjetite pod stresom, otiđite na kratku šetnju, po mogućnosti vani. Možda ćete misliti da ne možete odvojiti vrijeme za to, no malo prostora da razbistrite glavu trebalo bi vam pomoći da pronađete perspektivu da se vratite na pravi put.”

Sabina se slaže i također preporučuje upotrebu tehnika za usredotočenost i meditaciju za pomoć u nošenju sa stresom. „Duboko dišite kako biste ublažiti izvornu reakciju na stres koji osjećate”, kaže Sabina. „Time ćete umiriti svoj živčani sustav i lakše procijeniti situaciju. Usredotočenost je ono što vas zadržava u trenutku kako bi postojala manja vjerojatnost da se usredotočite na potencijalno negativne ishode ili da utonete dublje u stres.”

Stvorite radni prostor bez pokretača 

Male prilagodbe u radnom prostoru mogu pomoći u smanjenju vjerojatnosti da vam okruženje potakne napad migrene. „Nemojte sjediti na jednom mjestu dugo vremensko razdoblje”, kaže Elena. „Kad sjedite, vodite računa o tome da su vam leđa u ispravnom položaju i da niste pogrbljeni. Još bolje, isprobajte stajaći stol umjesto sjedećeg. Vaš računalni zaslon uvijek bi trebao biti izravno ispred vas na razini očiju.”

Profesorica Sabina Brennan preporučuje druga jednostavna rješenja za uredske stolove kako bi se ograničili pokretači migrene:

 • Postavite brzinu osvježavanja računalnog zaslona na „visoku” kako biste smanjili treperenje na zaslonu.
 • Postavite zaslon između 50 i 100 cm od lica.
 • Smanjite bliještanje sa zaslona postavljanjem zaslona protiv zasljepljivanja.
 • Povećajte veličinu fonta ili postotak na kojem gledate dokumente kako biste smanjili naprezanje očiju.
 • Ako sjedite cijeli dan, uzimajte redovite pauze kako biste ustali i rastegnuli se, čak i ako trebate postaviti podsjetnike da biste se ustali sa stolice.

Jedite zdrav ručak
dalje od stola  

Tijelo i um vole predvidljivost, kaže profesorica Sabina Brennan. Kako svi imamo koristi od dobre rutine spavanja, tako je važno da jedemo otprilike u isto vrijeme svaki dan. „Pojedite zdrav ručak, najbolje bez aditiva i konzervansa”, kaže Sabina. „Zaboravite na rad tijekom vremena za ručak ili ručak za stolom. Odličan lijek za stres jest izaći na svježi zrak ako možete.”

Još bolja ideja: pozovite kolege na ručak dalje od stolova. Socijalizacijom ćete pružiti sebi i svojim kolegama priliku da na neko vrijeme isključite mozak.

Razgovor s poslodavcem  

Na kraju, ne biste trebali svoju migrenu držati za sebe na poslu. Ako ste otvoreni sa svojim poslodavcem o prepoznatom zdravstvenom stanju — i stvarima koje vam mogu pomoći u stvaranju okruženja bez pokretača — to može pomoći u poticanju dijaloga i razumijevanja.

„Važno je prepoznati da je migrena zdravstveno stanje kao što su i astma i dijabetes zdravstvena stanja”, kaže Sabina. „To je neurološko stanje i ne biste se trebali sramiti razgovarati o migreni.”

„Slobodno se otvorite poslodavcu o svojoj migreni”, kaže Elena. „Objasniti koji su pokretači koji vrijede za vas i kako oboje možete raditi prema rješenju zbog kojeg ćete i dalje biti produktivni na radnom mjestu.”

ŽIVOT S
MIGRENOM
NA POSLU

Simon Evans, glavni izvršni direktor dobrotvorne ustanove Migraine Action, dijeli svoje savjete o tome što vi, vaš poslodavac i kolege možete napraviti kako biste stvorili radno okruženje puno razumijevanja za migrenu.

 1. NHS Choices. Migraine. http://www.nhs.uk/conditions/migraine/Pages/Introduction.aspx [Zadnji pristup: listopad 2017.]

POVRATAK NA VRH